Monday, 30 May 2016

Hepi anniversary to me..🎉🎉

Hari ni anniversary sy dan suami yg ke8 tahun dah...alhamdulillah..😃pejam celik,pejam celik dalam x sedar  rupanya dah 8 tahun kami mengharungi suka duka bersama. Adat berumahtangga, kadang sedih,kadang gembira, yang masam pahit pun kadang ada.Tapi yup alhamdulillah semuanya dapat kami tempuhi dengan jayanya... Maafkan saya juga kerana lama x mencoret cerita berkongsi rasa di alam blogger ni. Hurm...yang sebenarnya xde apa yg boleh dikongsi  buat masa sekarang kerana sejak kegagalan fet bulan 5 taun lepas,saya hentikan dulu rawatan hospital untuk detox badan n rehat seketika. Lagipun kewangan pun agak rabak sementelah menempuhi kegagalan dlm sekali percubaan iui,2x fresh ivf dan sekali fet sebelum ni di Phkl..Saya kena cari masa dulu tuk kumpul duit semula sebelum kembali mulakan treatment. Namun jauh disudut hati ini mengharapkan adanya keajaiban yg saya boleh preggy normal tanpa lakukan apa2 treatment...Insyaallah....korang doakan saya yea.  Ok dah.....luv u all...thanks sbb sudi baca luahan hati ini... :)

Sunday, 6 March 2016

Better late then never... wish u all Happy New Year 2016 :)

Assalamualaikum....maaf baru je dtg mood utk menulis..lama benor blog ni bersawang...haha.......x nak citer panjang ,untuk mukadimah walau dah masuk bulan 3, sy masih nak wish korang "Happy New Year 2016" :)
Moga tahun ini ada berita baik untuk semua dan impian kita untuk bergelar ummi, ibu, mama,mak untuk zuriat sendiri tercapai hendaknya...aaminnn
...

Wednesday, 13 May 2015

Life goes on...

Sejak kegagalan fet bulan lepas, semangat untuk TTC saya jadi up n down...ntahlah kecewa barangkali. Lepas je fail ritu, saya langgar jap sume pantang larang saya sepanjang berTTC. Sume makanan yang saya pantang saya tibai jap. Lepas gian..haha...En. somi pun layankan aje kehendak isterinya ni. Saya ni jarang makan ayam. Kalau makan pun makan ayam kampung atau ayam organik sahaja. Penting untuk elakkan  endometriosis saya dari jadi teruk. Tapi aritu lepas gian dengan pegi makan nasi arab order set ayam mandy lagi, pastu  makan Kenny Rogers, makan kek, makan abc, makan aiskrim...puas hati dapat lepaskan gian makan mende2 tu semua..haha..ok, sebelum saya start nak pantang makan semula, satu je lagi hajat saya yang belum tercapai iaitu nak makan kfc...haha... Korang yang dalam treatment sila jangan ikut perangaiku ini.. :P

Yes..life goes on.....sekarang tengah sikit2 back on track ..kembali kepada rutin TTC.. Saya akur belum rezki saya untuk dapat zuriat melalui treatment ivf sebelum ni. Saya selalu ingatkan diri ini, walau saya buat rawatan di hospital yang terbaik, doktor terbaik dan embriologist hebat, selagi Allah belum menyatakan kunfayakun maka belum berezkilah saya untuk merasa nikmat preggy. Dan tidak mustahil dengan izin Allah juga, manalah tahu saya boleh preggy secara natural lak ker..Doakan saya.....Aamin...

Selain itu nak share skit, cerita sahabat whatsapp saya jadi motivasi untuk diri saya. Sahabat saya ada endometriosis, telah menjalani laparoscopy, 5x iui, 2x Ivf dan sekali fet dimana kesemua treatmentnya sebelum ini telah gagal. And guess what?? sekarang tanpa disangka dengan izin Allah, dia sekarang alhamdulillah sedang hamil 8 minggu secara natural. bila dikorek apa rahsianya, Jawapannya amalkan hidup sihat, pemakanan sihat. Penting untuk orang endo   ikut regimen diet khas untuk endo dimana sentiasa amalkan makanan "gluten free". Orang endo x boleh makan tepung gandum, kena gantikan beras biasa kepada beras perang, kek, aiskrim, roti putih kena jauhkan. ayam makan yang organik, banyakkan makan sayur dan buah-buahan.

Timbul kesedaran dalam diri selepas mendengar ceritanya. Buat masa sekarang, tiada istilah putus asa bagi diri saya untuk dapatkan zuriat kandung sendiri. Walaupun sekarang berehat seketika dari meneruskan rawatan dihospital, Saya masih cuba berikhtiar secara alami, teruskan makan supplement untuk diri, kembali jaga makan, kurangkan stress, petang2 atau hujung minggu cycling dengan En. somi 10-20 km, kembali kepada aktiviti berkebun dan lain2 lagi. Fokus sekarang ialah kurangkan simptom endometriosis saya serta kuruskan badan..yeayyy... selain tu saya nak sihat, nak sihat , nak hidup SIHAT.. jom sama2 kita jadi sihat yea...

Wednesday, 29 April 2015

Allah sayang saya

29/4/2015 ~ Hari ke-8 selepas fet

Allah sayang saya...  

Allah sayang saya...

Allah sayang saya...

Ok, semalam saya ke PHKL untuk buat bhcg bloodtest. Menunggu dalam sejam then saya dapat result. Tahu bacaan result masa masuk bilik doc. Dua tiga hari sebelum bloodtest memang saya macam x sedap hati. Gelisah..tidur malam asyik terjaga. Malam sebelum pegi buat bloodtest pun pukul 3 pagi dah terjaga x boleh tidur sampai cerah. Apa saya buat baca yasin dan menangis. Lepas subuh sambil baca quran menangis lagi padahal x pegi buat bloodtest lagi tu. Sehari sebelum buat bloodtest pun sambil whatsapp ngan kawan sama fet bulan ni pun nangis gak.Kira instinct cam boleh agak dah apa keputusannya. Dan benar macam dijangka. Lagi sekali resultnya -ve..
Sebab tu saya cakap Allah sayang saya. Sebab Dia sayang Dia uji saya dengan somi..bayangkan...2x iui, 2x fresh cycle ivf dan yang terbaru fet. Semua failed. Allahurabbi....tabahkan hatiku.redhakan aku dalam menempuhi ujianMu ini... Semalam dah puas nangis sampai bengkak mata. Kat bilik doc pun cuba untuk tak nangis tapi gagal...teresak-esak hadapan doc A. Doc ckp keadaan rahim semua ok, telur cantik tapi mayb disebabkan gred embrio kerana walaupun embrio cantik dan dah hatch, gred embrio aritu ialah gred 3bc . Gred terbaik 3aa..Apapun kena berpegang pada rezki. Allah belum mahukan ianya terjadi . Jadi saya cuba pasrah....cuba redha...terima keputusan ini. Last sebelum kluar bilik doc , baru cuba bertenang, lepas salam doc A peluk saya kuat2 untuk menyabarkan saya kat situ lagi sekali airmata berderai hingga teresak-esak saya dibuatnya. Benar..sebagai hamba kita hanya mampu merancang dan terus merancang dan Allah sebaik-baik perancang.. Mungkin Allah nak bagi yang terbaik untuk saya dan somi lepas ni..


Monday, 20 April 2015

Please keep pray for me # today is the day#fet#

21/4/2015 ~ day 23

Saya disini...Di wad yang sama di PHKL...Alhamdulillah...berkat doa semua, satu-satunya embrio saya yang ada selepas di thaw oleh embriologist semalam menurut doc A telah berkembang menjadi blastocyst yang cantik. Maka insyaallah fet saya akan dilakukan pada hari ini .. Masih mengharapkan doa dari semua moga urusan fet saya dipermudahkan olehNya dan ada rezki saya untuk preggy kali ni. Doakan yea..😅

Sunday, 19 April 2015

Tolong sedekah al fatihah kepada frozen embrio saya #fet#

20/4/2015 ~ (day 22)

Harini hari penting buat saya dan somi kerana satu-satunya frozen embrio saya yang tinggal akan di thaw oleh embriologist. Jika frozen embrio tu berada dalam keadaan baik, maka esok @ lusa saya akan menjalani prosedure fet. Jika sebaliknya, maka perjalanan fet saya akan terhenti disini sahaja..nauzubillahiminzalik.....
Oleh itu, saya dengan rendah hati memohon jasa baik sahabat2 pembaca blog saya agar dapat sedekahkan bacaan al fatihah kepada frozen embrio saya. Doakan juga moga2 frozen embrio tersebut berada dalam keadaan baik, sihat dan kuat serta berjaya menempel dalam rahim ini semasa proses frozen embrio transfer nanti...tq...dari saya yang bernama ieda.😢

* malam tadi lepas solat maghrib berjemaah, dalam dok sembang2 ngn somi, somi bagitahu dia dah kira2 dah kalo saya preggy kali ni saya akan bersalin pada bulan 1 tahun dpn. Saya x tahu nak respond apa sebab sebak dibuatnya... Nampak sangat besar harapannya kali ini untuk lihat kejayaan dalam fet kami kali ni n nak lihat saya preggy. Saya x respond sebab saya x nak bagi harapan tinggi pada dirinya.. Bukan saya x nak fet ini berjaya, cuma saya risau sebab banyak kebarangkalian yang boleh berlaku. Apa yang boleh saya lakukan ialah cuma banyakkan berdoa moga fet kali ni berjaya. Selebihnya tawakal pada Allah dan belajar untuk redha untuk menerima segala keputusan nanti.

Tuesday, 14 April 2015

Temujanji doc 3 #fet#

14/4/2015 ~ (day16)

Arini tvs day16 untuk lihat ketebalan rahim selepas pengambilan suntikan orgalutron dan pengambilan ubat progynova dan femoston.Alhamdulillah ketebalan rahim adalah cantik dengan ukuran 9mm lebih seperti yang dikehendaki doktor..Dalam group whatsapp ada yang minta petua macammana untuk tebalkan rahim tu. Saya xde petua pun. Cuma pengambilan ubat yang disarankan doc. Pastu banyakkan makan makanan berkhasiat seperti sayur dan buah. Setiap pagi juga saya amalkan makan telur rebus beserta madu. Pada telur n madu tu dibacakan surah an nahl ayat 69. Makan buah delima setiap hari dan sejak start injection juga saya cuba buat acupunture seminggu sekali. Itu cuma amalan yang saya lakukan, tak pastilah plak usaha yang mana satu yang menyebabkan ketebalan rahim saya elok. Apapun rasa lega...peringkat pertama dah berjaya. Sekarang cuma bergantung pada frozen embrio saja. Menurut doc A, embriologist akan thaw embrio saya pada 20hb. Kalau dapat survive saat thawing nanti maka insyaallah fet saya akan dilakukan pada 21/4 @ 22/4. Ya Allah, kasihani aku..jagakanlah frozen embrioku untukku agar berada dalam keadaan elok, sihat, kuat dan berjaya menempel dalam rahimku semasa frozen embrio transfer nanti Ya Allah.. Permudahkanlah usahaku dan berilah kejayaan kepada kami dalam berusaha untuk mendapat zuriat sendiri ini. Di saat2 kritikal begini, hanya bacaan doa dan al fatihah saja yang mampu saya tujukan kepada embrio..Malam2 sejak dah decide nak buat fet ni, saya cuba usahakan baca fatihah 41x sambil menghayati maksudnya setiap malam ditujukan khas untuk embrio. Takut juga sebenarnya... takut embrio x dapat survive. Apapun saya cuba untuk bersikap positif je ni.. Kalo ada rezki saya untuk mengandung kali ni alhamdulillah.... Korang doakan saya yea...sambil2 tu tolong bacakan fatihah sedekah pada embrio saya jugak yea...tq .. ;-)