Saturday, 2 June 2018

Ikhtiar Perubatan Islam

Assalam..Salam 18 ramadan dan selamat berpuasa untuk semua.
Tika dan saat entry ini ditulis, saya berada di Melaka. Semalam saya dan suami meluangkan masa ikhtiar untuk memiliki zuriat melalui Perawat Perubatan Islam yang berada di Tiang Dua, Melaka. Saja kami kesini untuk minta ustaz tengokkan samaada terdapat unsur luar dalam badan kami suami isteri yang mengganggu usaha kami dalam memiliki zuriat sendiri..Almaklumlah 30/5 haritu anniversary perkahwinan kami yang ke 10 tahun.Kejap je rasa masa berlalu.Lagipun dah bermacam usaha dan ikhtiar yang kami buat seperti berurut,perubatan tradisional dan moden tapi sekali pun x pernah lekat .Iui dan ivf pun dah berkali-kali tapi gagal juga .So, mengambil kira rancangan kami untuk sambung treatment ivf3 lepas raya, kalini kami nekad datang berubat dengan ustaz ni juga.
Sebelum ni dalam kepala asyik dok fikir aku ni xde gangguan apa2 kot sebab badan ni x pernah rasa lain macam dan x delah selalu mimpi bukan2. Jadi rasa memang badan ok tiada gangguan unsur luar.tapi.........rupa2nya masa diruqyah baru terbongkar ceritanya.
Hurm.....meh nak story skit apa yang jadi. Masa kena ruqyah tu aku diminta baring terlentang dengan separuh badan ditutup selimut.Tangan pula disisi. Mata ustaz minta aku tutup dan jangan buka walau apapun yang jadi hinggalah dia sendiri yang suruh buka mata. Kemudian bermulalah sesi ruqyah keatas diri ini.Masa ustaz mula ruqyah x rasa apa2 lagi.Kemudian terasa ustaz letak tangan kat dada dan dekat perut area rahim sambil  baca2 ayat ruqyah.Masa tu aku dah rasa semacam.Jantung berdegup kencang badan dah mula rasa semacam. Kemudian terdengar ustaz cakap " Wahai jin yang menghuni jasad ini munculkan diri dan tinggalkan jasad ini. Masa tu dalam kepala boleh dok terfikir lagi ada jin kat badan aku ni? Kemudian dengar ustaz azan kuat kat telinga masa tu juga telinga start berdesing dan bahagian atas badan rasa macam ada sesuatu yang memang nak keluar dari badan.X semena-mena aku nangis teresak-esak kuat ..Masa dalam keadaan macam tu berlakulah sesi dialog antara ustaz dan aku(masa ni sedar je tapi macam diluar kawalan mcm bkn aku yg jwb mayb jin dalam badan yang berinteraksi dengan ustaz.wallahualam).
Suami cerita dia yang tengok keadaan saya pun terkejut x sangka langsung.Katanya situasi saya sebijik macam dalam video2 ruqyah yang dia pernah tengok.Dia nampak bagaimana usaha ustaz tarik benda ni keluar dari badan.
Kesimpulannya selepas rawatan ustaz terangkan bahawa dalam badan saya ada unsur luar yang menumpang iaitu jin yang bersembunyi elok bersarang dalam badan sejak dari dulu sebelum kahwin lagi. Jin ni bukan dari saka keturunan@dihantar khianat oleh orang tapi jin yang datang sendiri menumpang kat badan kerana sukakan diri ini.Siap ustaz tanya pernah duduk asrama ke? saya jawab memang pernahlah sebab dari form4 saya dah masuk asrama. Ustaz tanya juga sebelum ni saya pernah kena ruqyah atau tidak.Dan pernah jadi macam keadaan dirawat tadi x? Saya jawab pernah kena ruqyah tapi x berlaku apa2.Lepastu saya ni rajin juga dengar ayat ruqyah kat radio.rajin amal zikir harian juga.Tanya juga boleh pula jin tu duduk je dalam badan?  Ustaz jawab jin ni yang jenis degil memang x terkesan dengan apa2 kecuali tadi lepas diruqyah dan diprovoke baru jin tu munculkan diri.Maybe sebab unsur luar ni juga yang sebabkan iui dan ivf saya gagal.wallahualam.....Ustaz dah usaha keluarkan jin itu dari badan ni. Sekarang ni saya perlu minum air yang dibekalkan dan sapu air yang telah dibaca doa tu pada area rahim selama 15 minit setiap hari dalam tempoh 2 minggu. Ya Allah, Ya Rahman Ya Rahim, Engkaulah yang maha berkuasa diatas segala sesuatu.Dalam bulan ramadan yang mulia ini,terimalah segala usaha dan ikhtiar yang aku lakukan ini.Angkat dan terimalah doa2 ku dan suami serta doa pembaca blogku ini agar kami semua berpeluang mempunyai zuriat kandung sendiri.Aaminn..
#ikhtiarselagiboleh#

Tuesday, 20 March 2018

HUKM ~ Temujanji Pertama #ivf3#

Assalam...setelah beristikharah dan tanya pendapat rakan2, saya dan suami ambil keputusan untuk teruskan rawatan di Hukm dengan Prof Hashim. Jadi, 19/3  haritu kami berdua telah ke Hukm untuk temujanji pertama.Sebulan lebih juga nak dapatkan temujanji ni.So better call awal yea..  Melalui perbincangan dengan prof, prof cadangkan saya buat ivf- icsi sekali lagi tapi dengan kaedah pick up first but transfer later..maksudnya ivf saya nanti melalui kaedah FET sebab prof nak badan saya rehat dulu selepas opu ekoran dari saya ada endometriosis stage 3 .  Saya bagitahu Prof mungkin saya akan buat pada bulan 4 @ selepas raya...bergantung pada period saya ok ke x dan saya nak badan saya betul2 bersedia untuk ivf kali ni. Sebelum balik Prof bekalkan saya dengan supplemen dan ubat yang perlu dimakan jika dah bersedia untuk ivf. Haihhh... Tawakal je ni.macam2 perasaan dalam diri.wish me luck..
#totalcost:rm520#
#hukmprivatewing#

Wednesday, 10 January 2018

Sentiasalah bersangka baik 😊

Best baca ni... Walaupun copy paste jer....

Dalam dunia ni, semua benda bergerak dalam zon masa masing2.

Ada yg masih single...-
Ada yg nikah 20 ribu belanja, sebulan dah berpisah..
Ada yg dah nikah 10 tahun tapi masih belum ada anak.
Ada yg baru nikah bulan lepas, hari ni dah mengandung.

Ada yg grad umur 23 tapi terpaksa tunggu 5 tahun sebelum dapat kerja tetap.
Ada juga yg grad umur 29 tapi lepas grad terus dapat kerja jawatan tetap.

Ada yg muda lagi umur 25 jadi CEO tapi umur 50 dah meninggal.
Ada juga yg umur 50 baru jadi CEO dan hidup sampai umur 90.

Zon masa kita semua tak sama...
Jadi tak perlu merasa kita 'tertinggal' hanya bila nampak org lain lebih berjaya,masa kita belum sampai...
Obama retired masa umur dia 55, tapi Trump 'bermula' pada umur 70.
Hanya zon masa mereka saja yg berbeza.
Tapi sama2 dapat jadi Presiden.

Ada yg dipanggil Datuk pada usia 47 tahun, dan ada yg dah ada cucu di umur yg sama...
Malah ada yg baru menimang cahaya mata pertama di umur yg sama...

Ada yg 'depan' dari kita...
Tapi ada juga yg 'belakang' kita.
Semua org bergerak dalam laluan yg berbeza pada zon masa yg berlainan.

ALLAH ada perancangan berbeza utk kita semua.
Jgn dengki, jgn sakit hati, jgn sedih...
Mereka bergerak dgn zon masa mereka dan kita pun ada zon masa sendiri.

You are not late.
You are not early
You are just on time.
Jgn stress.
Keep going..teruskan dgn apa yg dikerjakan.

Percayalah bahawa perancangan ALLAH jauh lebih baik, rezeki kita telah dicatit olehNya.

Siapa nak jaga kita bila kita dah tua?

Ada org, dia susah hati kerana belum bertemu jodoh.
Difikiran nya siapa lah yg akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada org, dah berkahwin tapi belum punya anak, pun terfikir siapa kah yg akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada org, ada anak, tapi hanya seorang, pun terfikir, kalau dia kerja jauh siapalah yg nak jaga aku nanti.

Ada org, anaknya semua lelaki.....
Juga terfikir siapalah yg akan jaga aku nanti.
Nak ke menantu perempuan aku nanti jaga aku???

Ada org, anaknya semua perempuan, sama juga.
Terfikir kalau semua tu nanti ikut suami masing2.. siapalah yg nak jaga aku nanti.

Apa masalah kita sebenarnya?

Kita letakkan masa depan kita di tangan manusia.
Di tangan anak.
Di tangan suami.

Walhal yg jaga kita itu ALLAH.

Berapa ramai org yg anaknya ramai, cukup nisbah lelaki perempuannya, namun masih terabai hidup bersendirian di rumah usangnya sehingga meninggalnya juga seorang diri.

Berapa ramai juga org yg saya jumpa hidupnya tidak bertemu jodoh, namun pada usia 60 70 80 masih sihat, boleh urus diri jauh lebih baik daripada org yg usianya baru jejak 50-an namun sudah sakit lutut jalan bertongkat walau anak2 ada di sisi menjaga.

ltulah kita kata rezeki.
Dan rezeki itu hak ALLAH.
Yakin
Yakin
Yakin

Jgn runsingkan kerja ALLAH.
Runsingkan kerja kita yg asyik tak siap ni.

Jgn runsing belum ketemu jodoh
Jgn bising masih belum ada zuriat
Jgn sedih hanya kerana beranak sorang
Jgn kalut kalau hanya ada anak lelaki
Jgn cemas jika hanya ada anak perempuan.

Lebih dari itu jgn takbur sangat kita ada jodoh, anak ramai, cukup laki perempuan.

Jgn pertikaikan...
"eh nanti tua siapa nak jaga kau."
Kita sendiri pun belum tahu nasib kita nanti
Sempat ke kita tua?

Masa depan kita sentiasa dlm kekuasaan ALLAH.
Dan ALLAH itu Maha adil.
Setiap org akan dapat apa yg ALLAH kata dia layak dapat. Kuatkan pergantungan kpd ALLAH, itu yg paling penting.

Pendek kataALLAH ADA.Jangan takut
,,
ALLAH sebaik-baik perancang ALLAH sebaik-baik pelindung

Sentiasa bersangka BAIK.
FIKIR YANG BAIK2. ☺

Sunday, 31 December 2017

PPUM @ PPUKM? Boleh bantu saya berikan pendapat anda..

Susulan follow up di klinik Doc Hamid Arshad semalam, actually semalam x dapat jumpa Doc Hamid pun tapi jumpa doc locum dari PPUM yang bertugas di klinik Doc Hamid iaitu Doc Mukri.Sebelum ke klinik dan dapatkan appoinment pun saya dah maklum bahawa first appoinment di klinik Doc Hamid biasanya memang patient kena jumpa doktor lain dulu.Second appoinment baru dapat jumpa Doc Hamid. Besar harapan saya appoinment kedua dapat jumpa dan bertentang mata dengan Doc Hamid..Haha....tapi jadi angan2 jelah...Bila dah jumpa Doc Mukri dan dia maklum sejarah ttc saya yang dah lalui iui dan ivf bagai, serta penyakit endo yang saya ada, dia terus suggest saya buat ivf lagi je.Katanya masa makin suntuk..lagipun umur saya pun makin meningkat. Katanya sama sahaja..kalau saya jumpa Doc Hamid pun Doc Hamid pun akan suggest perkara yang sama.Huhu...sedih dengar dia cakap macam tu 😭😭. Tapi memang saya sedar pun.Dan saya amik kata2nya secara positif. Memang niat dihati balik umrah nak sambung treatment dan cuba ivf lagi. Tapi kali ni tukar tempatlah. Maklumlah budget dah terhad..Saya juga ada tanyakan Doc Mukri tentang masalah endo yang saya hadapi,samaada saya perlu clearkan semula endo saya sebelum ivf atau terus buat ivf je. Doc x galakkan saya buat lapo lagi untuk clearkan endo sebab katanya bila saya buat lapo lagi.sedikit sebanyak fungsi pengeluaran telur di ovari boleh terjejas akibat lapo tersebut.
Doc Mukri suggest saya buat ivf di PPUM dengannya ataupun saya boleh pilih untuk buat ivf di PPUKM kerana memandangkan saya penjawat awam, maka saya boleh claim ubat-ubatan yang digunapakai masa ivf nanti.Bolehlah jimat sedikit.  Kiranya tengah dalam dilemalah ni...Boleh x sape2 sahabat blogger yang ada pengalaman buat ivf di kedua-dua hospital ni bagi pendapat masing2 dan bagitahu buat dengan doc mana. Help me please....tq..

Friday, 29 December 2017

Sejarah TTC ku

Assalamualaikum..

Lama sangat blog ni bersawang.huhu..saja2 je malam ni nak up sejarah TTC sepanjang tempoh perkahwinan kami yang dah menjengah 9 tahun ni..Alhamdulillah ...jodoh kami masih panjang. Tiada yang berubah.Masih setia berdua, masih kekal mesra, gurau2...gaduh2...merajuk2..lepas tu baik semula..haha..Biasalah asam garam rumah tangga. Doakan hubungan ini berkekalan ke akhir hayat kami yea..Alhamdulillah juga kerana kami berdua diberi kesempatan untuk  menjadi tetamu Allah dan dapat mengerjakan umrah berdua pada awal Disember yang lalu. Banyak kenangan manis sepanjang disana, kami juga tidak lupa menitipkan doa untuk mendapat zuriat kandung sendiri untuk diri kami dan juga untuk sahabat2 senasib sepanjang berada di sana.

Hurmmm....lagi beberapa hari dah nak masuk tahun 2018. Setiap kali masuk  tahun  baru pun azam yang satu ni sentiasa tak berubah. Teringin sangat Allah beri peluang untuk rasa nikmat mengandung, melahirkan dan membesarkan zuriat sendiri......tolong doa2kan saya yea....

Hari ni saja2 up sejarah ttc sebab insyaallah esok nak tukar angin nak cuba dapatkan rawatan di KlinikYayasan Jabal Nur. Nak dapatkan pandangan dari Doc Hamid Arshad tentang masalah yang kami hadapi. Dah 2 tahun rehat sejak failed FET 2015. Rasanya cukuplah tempoh rehat yang saya ambil...tahun 2018 kena mulakan rawatan semula. Maklumlah lagi lama menunggu , umur makin meningkat, kesuburan pun makin menurun.Tambahan pula tahun depan usia saya dah mencecah 37 tahun.sob.sob . Doakan moga2 saya terus kuat berjuang demi mendapatkan zuriat yang kami dambakan sejak sekian lama ini..

Mei 2008                  -- married

12/2011- 5/2012       -- fertility treatment Hospital Putrajaya
                                      (9/1/2012    -- done first HSG)
              (16/5/2012  -- Done first  iui - failed)

11/2012 – 04/2015    – fertility treatment Pantai Hospital Kuala Lumpur (PHKL)
                                        (22/11/2012 – Done Laparoscopy )
n  On lucrin/zalodex - 4 month
n  Stage 3 endometriosis
n  Multiple subserosal uterine fibroids
                                        (25/2/2013   --  Done second HSG)
                                        (17/6/2013   --  Done second Iui-failed )
                                        (20/11/2013 – Done first fresh cycle  IVF –failed, no frozen embrio)
                                        (26/5/2014   -- Done second fresh cycle IVF – failed)

                                        (21/4/2015   -- Done frozen embrio transfer –failed)




Monday, 30 May 2016

Hepi anniversary to me..🎉🎉

Hari ni anniversary sy dan suami yg ke8 tahun dah...alhamdulillah..😃pejam celik,pejam celik dalam x sedar  rupanya dah 8 tahun kami mengharungi suka duka bersama. Adat berumahtangga, kadang sedih,kadang gembira, yang masam pahit pun kadang ada.Tapi yup alhamdulillah semuanya dapat kami tempuhi dengan jayanya... Maafkan saya juga kerana lama x mencoret cerita berkongsi rasa di alam blogger ni. Hurm...yang sebenarnya xde apa yg boleh dikongsi  buat masa sekarang kerana sejak kegagalan fet bulan 5 taun lepas,saya hentikan dulu rawatan hospital untuk detox badan n rehat seketika. Lagipun kewangan pun agak rabak sementelah menempuhi kegagalan dlm sekali percubaan iui,2x fresh ivf dan sekali fet sebelum ni di Phkl..Saya kena cari masa dulu tuk kumpul duit semula sebelum kembali mulakan treatment. Namun jauh disudut hati ini mengharapkan adanya keajaiban yg saya boleh preggy normal tanpa lakukan apa2 treatment...Insyaallah....korang doakan saya yea.  Ok dah.....luv u all...thanks sbb sudi baca luahan hati ini... :)