Wednesday, 10 January 2018

Sentiasalah bersangka baik 😊

Best baca ni... Walaupun copy paste jer....

Dalam dunia ni, semua benda bergerak dalam zon masa masing2.

Ada yg masih single...-
Ada yg nikah 20 ribu belanja, sebulan dah berpisah..
Ada yg dah nikah 10 tahun tapi masih belum ada anak.
Ada yg baru nikah bulan lepas, hari ni dah mengandung.

Ada yg grad umur 23 tapi terpaksa tunggu 5 tahun sebelum dapat kerja tetap.
Ada juga yg grad umur 29 tapi lepas grad terus dapat kerja jawatan tetap.

Ada yg muda lagi umur 25 jadi CEO tapi umur 50 dah meninggal.
Ada juga yg umur 50 baru jadi CEO dan hidup sampai umur 90.

Zon masa kita semua tak sama...
Jadi tak perlu merasa kita 'tertinggal' hanya bila nampak org lain lebih berjaya,masa kita belum sampai...
Obama retired masa umur dia 55, tapi Trump 'bermula' pada umur 70.
Hanya zon masa mereka saja yg berbeza.
Tapi sama2 dapat jadi Presiden.

Ada yg dipanggil Datuk pada usia 47 tahun, dan ada yg dah ada cucu di umur yg sama...
Malah ada yg baru menimang cahaya mata pertama di umur yg sama...

Ada yg 'depan' dari kita...
Tapi ada juga yg 'belakang' kita.
Semua org bergerak dalam laluan yg berbeza pada zon masa yg berlainan.

ALLAH ada perancangan berbeza utk kita semua.
Jgn dengki, jgn sakit hati, jgn sedih...
Mereka bergerak dgn zon masa mereka dan kita pun ada zon masa sendiri.

You are not late.
You are not early
You are just on time.
Jgn stress.
Keep going..teruskan dgn apa yg dikerjakan.

Percayalah bahawa perancangan ALLAH jauh lebih baik, rezeki kita telah dicatit olehNya.

Siapa nak jaga kita bila kita dah tua?

Ada org, dia susah hati kerana belum bertemu jodoh.
Difikiran nya siapa lah yg akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada org, dah berkahwin tapi belum punya anak, pun terfikir siapa kah yg akan jaga aku bila aku dah tua nanti.

Ada org, ada anak, tapi hanya seorang, pun terfikir, kalau dia kerja jauh siapalah yg nak jaga aku nanti.

Ada org, anaknya semua lelaki.....
Juga terfikir siapalah yg akan jaga aku nanti.
Nak ke menantu perempuan aku nanti jaga aku???

Ada org, anaknya semua perempuan, sama juga.
Terfikir kalau semua tu nanti ikut suami masing2.. siapalah yg nak jaga aku nanti.

Apa masalah kita sebenarnya?

Kita letakkan masa depan kita di tangan manusia.
Di tangan anak.
Di tangan suami.

Walhal yg jaga kita itu ALLAH.

Berapa ramai org yg anaknya ramai, cukup nisbah lelaki perempuannya, namun masih terabai hidup bersendirian di rumah usangnya sehingga meninggalnya juga seorang diri.

Berapa ramai juga org yg saya jumpa hidupnya tidak bertemu jodoh, namun pada usia 60 70 80 masih sihat, boleh urus diri jauh lebih baik daripada org yg usianya baru jejak 50-an namun sudah sakit lutut jalan bertongkat walau anak2 ada di sisi menjaga.

ltulah kita kata rezeki.
Dan rezeki itu hak ALLAH.
Yakin
Yakin
Yakin

Jgn runsingkan kerja ALLAH.
Runsingkan kerja kita yg asyik tak siap ni.

Jgn runsing belum ketemu jodoh
Jgn bising masih belum ada zuriat
Jgn sedih hanya kerana beranak sorang
Jgn kalut kalau hanya ada anak lelaki
Jgn cemas jika hanya ada anak perempuan.

Lebih dari itu jgn takbur sangat kita ada jodoh, anak ramai, cukup laki perempuan.

Jgn pertikaikan...
"eh nanti tua siapa nak jaga kau."
Kita sendiri pun belum tahu nasib kita nanti
Sempat ke kita tua?

Masa depan kita sentiasa dlm kekuasaan ALLAH.
Dan ALLAH itu Maha adil.
Setiap org akan dapat apa yg ALLAH kata dia layak dapat. Kuatkan pergantungan kpd ALLAH, itu yg paling penting.

Pendek kataALLAH ADA.Jangan takut
,,
ALLAH sebaik-baik perancang ALLAH sebaik-baik pelindung

Sentiasa bersangka BAIK.
FIKIR YANG BAIK2. ☺

Sunday, 31 December 2017

PPUM @ PPUKM? Boleh bantu saya berikan pendapat anda..

Susulan follow up di klinik Doc Hamid Arshad semalam, actually semalam x dapat jumpa Doc Hamid pun tapi jumpa doc locum dari PPUM yang bertugas di klinik Doc Hamid iaitu Doc Mukri.Sebelum ke klinik dan dapatkan appoinment pun saya dah maklum bahawa first appoinment di klinik Doc Hamid biasanya memang patient kena jumpa doktor lain dulu.Second appoinment baru dapat jumpa Doc Hamid. Besar harapan saya appoinment kedua dapat jumpa dan bertentang mata dengan Doc Hamid..Haha....tapi jadi angan2 jelah...Bila dah jumpa Doc Mukri dan dia maklum sejarah ttc saya yang dah lalui iui dan ivf bagai, serta penyakit endo yang saya ada, dia terus suggest saya buat ivf lagi je.Katanya masa makin suntuk..lagipun umur saya pun makin meningkat. Katanya sama sahaja..kalau saya jumpa Doc Hamid pun Doc Hamid pun akan suggest perkara yang sama.Huhu...sedih dengar dia cakap macam tu 😭😭. Tapi memang saya sedar pun.Dan saya amik kata2nya secara positif. Memang niat dihati balik umrah nak sambung treatment dan cuba ivf lagi. Tapi kali ni tukar tempatlah. Maklumlah budget dah terhad..Saya juga ada tanyakan Doc Mukri tentang masalah endo yang saya hadapi,samaada saya perlu clearkan semula endo saya sebelum ivf atau terus buat ivf je. Doc x galakkan saya buat lapo lagi untuk clearkan endo sebab katanya bila saya buat lapo lagi.sedikit sebanyak fungsi pengeluaran telur di ovari boleh terjejas akibat lapo tersebut.
Doc Mukri suggest saya buat ivf di PPUM dengannya ataupun saya boleh pilih untuk buat ivf di PPUKM kerana memandangkan saya penjawat awam, maka saya boleh claim ubat-ubatan yang digunapakai masa ivf nanti.Bolehlah jimat sedikit.  Kiranya tengah dalam dilemalah ni...Boleh x sape2 sahabat blogger yang ada pengalaman buat ivf di kedua-dua hospital ni bagi pendapat masing2 dan bagitahu buat dengan doc mana. Help me please....tq..

Friday, 29 December 2017

Sejarah TTC ku

Assalamualaikum..

Lama sangat blog ni bersawang.huhu..saja2 je malam ni nak up sejarah TTC sepanjang tempoh perkahwinan kami yang dah menjengah 9 tahun ni..Alhamdulillah ...jodoh kami masih panjang. Tiada yang berubah.Masih setia berdua, masih kekal mesra, gurau2...gaduh2...merajuk2..lepas tu baik semula..haha..Biasalah asam garam rumah tangga. Doakan hubungan ini berkekalan ke akhir hayat kami yea..Alhamdulillah juga kerana kami berdua diberi kesempatan untuk  menjadi tetamu Allah dan dapat mengerjakan umrah berdua pada awal Disember yang lalu. Banyak kenangan manis sepanjang disana, kami juga tidak lupa menitipkan doa untuk mendapat zuriat kandung sendiri untuk diri kami dan juga untuk sahabat2 senasib sepanjang berada di sana.

Hurmmm....lagi beberapa hari dah nak masuk tahun 2018. Setiap kali masuk  tahun  baru pun azam yang satu ni sentiasa tak berubah. Teringin sangat Allah beri peluang untuk rasa nikmat mengandung, melahirkan dan membesarkan zuriat sendiri......tolong doa2kan saya yea....

Hari ni saja2 up sejarah ttc sebab insyaallah esok nak tukar angin nak cuba dapatkan rawatan di KlinikYayasan Jabal Nur. Nak dapatkan pandangan dari Doc Hamid Arshad tentang masalah yang kami hadapi. Dah 2 tahun rehat sejak failed FET 2015. Rasanya cukuplah tempoh rehat yang saya ambil...tahun 2018 kena mulakan rawatan semula. Maklumlah lagi lama menunggu , umur makin meningkat, kesuburan pun makin menurun.Tambahan pula tahun depan usia saya dah mencecah 37 tahun.sob.sob . Doakan moga2 saya terus kuat berjuang demi mendapatkan zuriat yang kami dambakan sejak sekian lama ini..

Mei 2008                  -- married

12/2011- 5/2012       -- fertility treatment Hospital Putrajaya
                                      (9/1/2012    -- done first HSG)
              (16/5/2012  -- Done first  iui - failed)

11/2012 – 04/2015    – fertility treatment Pantai Hospital Kuala Lumpur (PHKL)
                                        (22/11/2012 – Done Laparoscopy )
n  On lucrin/zalodex - 4 month
n  Stage 3 endometriosis
n  Multiple subserosal uterine fibroids
                                        (25/2/2013   --  Done second HSG)
                                        (17/6/2013   --  Done second Iui-failed )
                                        (20/11/2013 – Done first fresh cycle  IVF –failed, no frozen embrio)
                                        (26/5/2014   -- Done second fresh cycle IVF – failed)

                                        (21/4/2015   -- Done frozen embrio transfer –failed)




Monday, 30 May 2016

Hepi anniversary to me..🎉🎉

Hari ni anniversary sy dan suami yg ke8 tahun dah...alhamdulillah..😃pejam celik,pejam celik dalam x sedar  rupanya dah 8 tahun kami mengharungi suka duka bersama. Adat berumahtangga, kadang sedih,kadang gembira, yang masam pahit pun kadang ada.Tapi yup alhamdulillah semuanya dapat kami tempuhi dengan jayanya... Maafkan saya juga kerana lama x mencoret cerita berkongsi rasa di alam blogger ni. Hurm...yang sebenarnya xde apa yg boleh dikongsi  buat masa sekarang kerana sejak kegagalan fet bulan 5 taun lepas,saya hentikan dulu rawatan hospital untuk detox badan n rehat seketika. Lagipun kewangan pun agak rabak sementelah menempuhi kegagalan dlm sekali percubaan iui,2x fresh ivf dan sekali fet sebelum ni di Phkl..Saya kena cari masa dulu tuk kumpul duit semula sebelum kembali mulakan treatment. Namun jauh disudut hati ini mengharapkan adanya keajaiban yg saya boleh preggy normal tanpa lakukan apa2 treatment...Insyaallah....korang doakan saya yea.  Ok dah.....luv u all...thanks sbb sudi baca luahan hati ini... :)

Sunday, 6 March 2016

Better late then never... wish u all Happy New Year 2016 :)

Assalamualaikum....maaf baru je dtg mood utk menulis..lama benor blog ni bersawang...haha.......x nak citer panjang ,untuk mukadimah walau dah masuk bulan 3, sy masih nak wish korang "Happy New Year 2016" :)
Moga tahun ini ada berita baik untuk semua dan impian kita untuk bergelar ummi, ibu, mama,mak untuk zuriat sendiri tercapai hendaknya...aaminnn
...

Wednesday, 13 May 2015

Life goes on...

Sejak kegagalan fet bulan lepas, semangat untuk TTC saya jadi up n down...ntahlah kecewa barangkali. Lepas je fail ritu, saya langgar jap sume pantang larang saya sepanjang berTTC. Sume makanan yang saya pantang saya tibai jap. Lepas gian..haha...En. somi pun layankan aje kehendak isterinya ni. Saya ni jarang makan ayam. Kalau makan pun makan ayam kampung atau ayam organik sahaja. Penting untuk elakkan  endometriosis saya dari jadi teruk. Tapi aritu lepas gian dengan pegi makan nasi arab order set ayam mandy lagi, pastu  makan Kenny Rogers, makan kek, makan abc, makan aiskrim...puas hati dapat lepaskan gian makan mende2 tu semua..haha..ok, sebelum saya start nak pantang makan semula, satu je lagi hajat saya yang belum tercapai iaitu nak makan kfc...haha... Korang yang dalam treatment sila jangan ikut perangaiku ini.. :P

Yes..life goes on.....sekarang tengah sikit2 back on track ..kembali kepada rutin TTC.. Saya akur belum rezki saya untuk dapat zuriat melalui treatment ivf sebelum ni. Saya selalu ingatkan diri ini, walau saya buat rawatan di hospital yang terbaik, doktor terbaik dan embriologist hebat, selagi Allah belum menyatakan kunfayakun maka belum berezkilah saya untuk merasa nikmat preggy. Dan tidak mustahil dengan izin Allah juga, manalah tahu saya boleh preggy secara natural lak ker..Doakan saya.....Aamin...

Selain itu nak share skit, cerita sahabat whatsapp saya jadi motivasi untuk diri saya. Sahabat saya ada endometriosis, telah menjalani laparoscopy, 5x iui, 2x Ivf dan sekali fet dimana kesemua treatmentnya sebelum ini telah gagal. And guess what?? sekarang tanpa disangka dengan izin Allah, dia sekarang alhamdulillah sedang hamil 8 minggu secara natural. bila dikorek apa rahsianya, Jawapannya amalkan hidup sihat, pemakanan sihat. Penting untuk orang endo   ikut regimen diet khas untuk endo dimana sentiasa amalkan makanan "gluten free". Orang endo x boleh makan tepung gandum, kena gantikan beras biasa kepada beras perang, kek, aiskrim, roti putih kena jauhkan. ayam makan yang organik, banyakkan makan sayur dan buah-buahan.

Timbul kesedaran dalam diri selepas mendengar ceritanya. Buat masa sekarang, tiada istilah putus asa bagi diri saya untuk dapatkan zuriat kandung sendiri. Walaupun sekarang berehat seketika dari meneruskan rawatan dihospital, Saya masih cuba berikhtiar secara alami, teruskan makan supplement untuk diri, kembali jaga makan, kurangkan stress, petang2 atau hujung minggu cycling dengan En. somi 10-20 km, kembali kepada aktiviti berkebun dan lain2 lagi. Fokus sekarang ialah kurangkan simptom endometriosis saya serta kuruskan badan..yeayyy... selain tu saya nak sihat, nak sihat , nak hidup SIHAT.. jom sama2 kita jadi sihat yea...